Predsedovia PSK a Zakarpatskej oblasti chcú nový hraničný priechod

03.12.2010 Prešov

Prešov 3. decembra (TASR) – Spoločné vyhlásenie k potrebe vybudovania hraničného priechodu Ulič-Zabroď na slovensko-ukrajinskej hranici dnes v Prešove podpísali predseda Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Peter Chudík a ...
O výstavbe infraštruktúry tohto hraničného prepojenia sa hovorí už niekoľko rokov a bolo predmetom niekoľkých rokovaní Medzivládnej slovensko-ukrajinskej komisie.
Vo vyhlásení sa konštatuje, že priechod prispeje k zlepšeniu hospodárskeho a sociálneho rozvoja prihraničných regiónov, zvýši sa priepustnosť hranice, čo bude mať pozitívny vplyv na obchodnú výmenu, turistický ruch a malý pohraničný styk. Dôležitá je aj skutočnosť, že sa bude môcť rozvíjať kontakt medzi obyvateľmi obcí, pretože na opačných stranách hranice žijú početné skupiny občanov hlásiacich sa či už k ukrajinskej alebo slovenskej národnosti.
Predseda PSK uviedol, že ministerstvo vnútra po rokovaní medzivládnej komisie v Antalovciach žiada od samosprávneho kraja dokumenty, ktoré už boli dávno odovzdané. Rovnako žiada dodanie štúdie prepojenia Ublianskej a Uličskej doliny, ktoré je, podľa Chudíka, finančne oveľa drahšie.
\"My pokračujeme v tom, čo sme už pripravili a začali v roku 2006 – 2008. Chceme ísť ďalej a tejto myšlienky sa nevzdávame. Ja pevne verím, že tak, ako to už bolo dané, že príde k tomu, aby sme začali s výstavbou tohto hraničného priechodu. Som presvedčený, že táto oblasť to potrebuje a v podstate všetko teraz závisí od ústredných orgánov štátnej správy v Bratislave, \" povedal Chudík.
Predseda ZOŠA Ledida dnes po rokovaní potvrdil záujem ukrajinskej strany o zriadenie priechodu a zdôraznil jeho význam pre oba štáty i susediace regióny. Zároveň upozornil na problematiku vízovej povinnosti, ktorá bola ďalšou z tém dnešného rokovania.
Obe strany hovorili aj o možnostiach spolupráce v rámci výziev podporovaných eurofondami. Počas rokovaní sa diskutovalo aj o dokončení zámeru zriadiť Ukrajinské kultúrne centrum na ulici Janka Borodáča v Prešove. Slovenské centrum by malo v budúcnosti sídliť v jednej zo základných škôl v Užhorode.
 

Vyberte región

mark